sobota, 16 lutego 2019

Bananowe muffiny z orzechami pekan i syropem klonowym


Małe, słodkie co nieco na weekend. Pyszne muffinki z bananami,orzechami i syropem klonowym. Kto się skusi?

BANANOWE MUFFINY z ORZECHAMI i  SYROPEM KLONOWYM



Składniki:
(około 18 szt)
60 g orzechów pekan (opcjonalnie włoskich)
2 duże dojrzałe banany
210 g mąki 
30 g masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
4 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta cynamonu
1 szczypta soli 

Przygotowanie:
Miękkie dojrzałe banany rozgniatamy widelcem.
Masło roztapiamy i studzimy. Ostudzone masło łączymy z roztrzepanymi jajkami, mlekiem, ekstraktem lub cukrem waniliowym oraz syropem klonowym. Łączymy z rozgniecionymi bananami.
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon,sól mieszamy razem, a następnie partiami dodajemy do mokrej mieszanki. 
Ciasto przelewamy do foremek na muffiny do 2/3 wysokości foremki, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami pekan (opcjonalnie włoskimi)  i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Babeczki można też przygotować w foremkach z "kominem". W tym przypadku orzechy wsypujemy na dno foremki, a dopiero potem zalewamy ciastem. 
Po upieczeniu i wystudzeniu muffinów, przed podaniem do "komina" babeczki (dziurka) wlewamy dodatkowo łyżeczkę syropu klonowego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz