niedziela, 28 października 2018

Torcik a'la tiramisu


Coś słodkiego na niedzielne popołudnie. Kremowe połączenie kawy, czekolady i aksamitnej śmietanki. Po prostu pycha.

TORCIK A'LA TRIAMISU


Składniki:
(forma 24 cm)
spód:
300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych)
100 g masła
masa czekoladowa:
4 tabliczki czekolady deserowej
500 ml śmietany 30%
100 ml likieru kawowego lub amaretto
masa śmietankowa:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z pomarańczy
wierzch:
kakao do dekoracji

Przygotowanie:
spód:
Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszankę wysypujemy do foremki, wyrównujemy, dociskamy do dna. Odstawiamy.
masa czekoladowa:
Czekoladę kruszymy drobno i rozpuszczamy w 300 ml ciepłej śmietanki. Dodajemy likier, studzimy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałą śmietanę ubijamy. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą czekoladową wyjętą z lodówki, a następnie przekładamy na ciasteczkowy spód.
masa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z cukrem i zmiksowanym serkiem mascarpone oraz skórką pomarańczową. Masę przekładamy na warstwę czekoladową i odstawiamy na noc do lodówki.
Wierzch ciasta po wyjęciu z lodówki posypujemy gruba warstwą kakao.




1 komentarz: