sobota, 8 września 2018

Małdrzyki krakowskie z sosem śliwkowym


Małdrzyki to tradycyjne placki z małopolskie z białego sera podawane na słodko. Można podawać je bez dodatków lub z owocowymi musami. Ja polecam jesiennie śliwki węgierki.

MAŁDRZYKI KRAKOWSKIE


Składniki:
500 g ser białego
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka stopionego masła
3 łyżki mąki
olej do smażenia
sos:
10 śliwek węgierek
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Ser przeciśnięty przez praskę miksujemy z jajkiem,żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem oraz masłem. Dodajemy mąkę. Masa powinna być gęsta tak aby było można smażyć placuszki. Jeśli placki podczas smażenia się rozpadają (zależne od sera) trzeba dodać trochę mąki
sos:
Śliwki drylujemy, wkładamy do garnka w odrobiną wody na dnie, aby śliwki się nie przypaliły. Dusimy zasypując cukrem. Kiedy będą miękkie miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito aby pozbyć się skórek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz