czwartek, 14 czerwca 2018

Torcik bananowo-kokosowy "Wakacje pod Palmą"


Torcik bananowo-kokosowy jest rodzajem sernika na zimno, z bardzo puszystą masą z serka i chrupiącym spodem kokosowym. 
Odpowiedni na wakacje "pod Palmą" ;) albo inne rodzinne okazje.

TORCIK BANANOWO-KOKOSOWY

Składniki:
(forma 24 cm)
spód:
160 g ciastek kokosowych
100 g wiórków kokosowych
100 g margaryny Palma firmy Bielmar
3 banany
sok z 1 cytryny
masa serowa:
1 szkl śmietany 30%
500 g serka mascarpone
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
3 łyżki cukru pudru
żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie dla koloru)
wierzch:
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
płatki migdałowe

Przygotowanie:
spód:
Ciastka kokosowe kruszymy drobno, a następnie łączymy z wiórkami kokosowymi i rozpuszczoną margaryną Palma. Mieszanka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy ją na spód tortownicy, dociskamy do dna. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do160 stopni i podpiekamy 10 minut. Potem studzimy.
Banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Polewamy sokiem z cytryny aby nie ciemniały.
Banany układamy na ostudzonym spodzie, a następnie zalewamy masą serową.
masa serowa:
Serek mascarpone miksujemy z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Oddzielnie ubijamy śmietanę. Delikatnie łączymy masę mascarpone z ubitą śmietaną. Na końcu dla koloru można dodać żółty barwnik spożywczy. (bez dodatku torcik będzie miał kolor biały)
Gotową masę przelewamy na spód z bananami i odstawiamy do lodówki na noc.
wierzch:
Następnego dnia ubijamy śmietankę z cukrem i dekorujemy nią wierzch ciasta. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.



Palma - zróbmy coś dobrego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz