środa, 14 lutego 2018

Babeczki Red Velvet z kremem waniliowym i marcepanowymi różami

W ten wyjątkowy dzień wyjątkowy deser. Babeczki Red Velvet, z kultowego czerwonego , puszystego ciasta z kremem waniliowym i różami z marcepana skuszą każdego. Udekorować je można marcepanem lub serduszkami z galaretki truskawkowej, albo posypać okruszkami z rozdrobnionej babeczki.

BABECZKI RED VELVET




Składniki:
babeczki:
250 g mąki
200 g cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
175 g maślanki
2 jajka
100 g masła
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka czerwonego barwnika (użyłam w żelu)
krem: 
120 g białej czekolady
200 ml śmietany 30%
laska wanilii
200 g serka mascarpone

Przygotowanie:
babeczki:
Wszystkie składniki suche oprócz cukru mieszamy razem. Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy barwnik, a następnie po łyżce składników suchych oraz rozpuszczone masło. Na końcu dodajemy maślankę oraz ocet.
Masę nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.  Babeczki po upieczeniu nie będą miały tak intensywnie czerwonego koloru. Na zewnątrz będą brązowe, w środku buraczkowe.
krem: 
Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem wanilii z przekrojonej laski, studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc, w tym czasie masa zgęstnieje. Masę czekoladową miksujemy z serkiem mascarpone do połączenia składników, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy babeczki.
Do dekoracji możemy użyć serduszek wyciętych z galaretki lub różyczek z marcepana.




3 komentarze: