wtorek, 4 kwietnia 2017

Jajka faszerowane


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć planować świąteczne menu. Jego podstawą są jajka. Najczęściej podajemy je w bardzo tradycyjnej formie - ozdobione odrobiną majonezu, chociaż podaje się je także na inne sposoby, np. faszeruje różnymi pastami. Ja dzisiaj proponuję farsz tuńczykowy, złoty z żółtym serem, z chrzanem oraz z kiełkami.

JAJKA FASZEROWANE


1) Farsz tuńczykowy
Składniki:
4 żółtka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Tuńczyka odsączamy z zalewy, łączymy widelcem z ugotowanymi na twardo żółtkami oraz majonezem. Masę doprawiamy do smaku sola i pieprzem, a następnie nakładamy do połówek ugotowanych białek. 

2) Farsz żółty z kiełkami
Składniki: 
4 żółtka
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanych drobno kiełków rzodkiewki lub lucerny
sól i pieprz do smaku

Ugotowane na twardo żółtka łączymy z majonezem oraz bardzo drobno posiekanymi kiełkami. Jeśli farsz ma być ostry używamy kiełków rzodkiewki, jeśli łagodniejszy to wybieramy kiełki lucerny. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem

3) Farsz złoty z żółtym serem
Składniki: 
4 żółtka
2 łyżki majonezu
2 łyżki startego na drobnej tarce żółtego sera
sól i pieprz do smaku

Ugotowane na twardo żółtka łączymy z majonezem oraz bardzo drobno startym żóltym serem.Doprawiamy do smaku sola i pieprzem

4) Farsz chrzanowy
Składniki: 
4 żółtka
2 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (ilość zależna od ostrości) 
sól i pieprz do smaku

Ugotowane na twardo żółtka łączymy z majonezem oraz chrzanem. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz