wtorek, 29 listopada 2016

Ciastka dyniowe z chrupiacymi pestkami


Dzisiaj pomysł na małe, jesienne co nie co do przegryzienia, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Biszkopcikowe ciasteczka dyniowe z dodatkiem chrupiących pestek.

CIASTKA DYNIOWE z CHRUPIĄCYMI PESTKAMI


Składniki:
(na ok. 20 sztuk)
1 szklanka puree z dyni
1,5 szklanki cukru
1/2 kg mąki
1 jajko + 1 żółtko
125 g miękkiego masła
1/2 opakowania cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g pestek dyni + 2łyżki do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz pestek dyni miksujemy razem (ciasto będzie stosunkowo miękkie i lejące)
Do ciasta wsypujemy pestki dyni, mieszamy. 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  nakładamy łyżką po 1 porcji ciasta (ciasto w piekarniku trochę się rozleje i przybierze płaski kształt,więc nie trzeba go spłaszczać). Na wierzch można położyć kilka pestek dyni.

Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-18 minut.

uwaga:
Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, ale podczas studzenia lekko stwardnieją.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz