niedziela, 23 października 2016

Biszkopt z Advocatem


Coś słodkiego na niedzielę. Delikatny biszkopt z kremową masą o smaku advocata i bitą śmietaną zrobiony na podstawie przepisu na ciasto słonecznikowe (przepis ). Słodka jesienna rozpusta.

BISZKOPT z ADVOCATEM


Składniki:
(forma 25x30cm)
ciasto:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szczypta soli

masa advocatowa:
1 puszka masy krówkowej o smaku advocata
200 g serka mascarpone
3-4 łyżki advocata
bita śmietana:
500 ml śmietany 30 %
1 fix do śmietany
2 łyżeczki cukru pudru
dodatkowo:
1 puszka liczi w syropie

Przygotowanie:
ciasto:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. 
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.

masa:
Serek mascarpone miksujemy z masą krówkową i dodajemy advocata. Odstawiamy do lodówki do momentu wystudzenia biszkoptu.
bita śmietana:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixem do śmietany.

Biszkopt przekładamy masą advocatową, na górnym biszkopcie układamy przekrojone na połówki i odciśnięte z soku owoce liczi. Na wierzchu układamy warstwę bitej śmietany, którą posypujemy startą czekoladą.



2 komentarze: