środa, 17 sierpnia 2016

Brownie z solą morską


Połączenie smaku słonego ze słodkim jest bardzo nietypowe i wydawało by się, że te smaki zupełnie się wykluczają, a zupełnie przewrotnie świetnie ze sobą współgrają. Połączenie słodkiego smaku czekolady ze słonymi okruszkami soli morskiej było dla mnie nie do pomyślenia, ale postanowiłam zaryzykować i zrobiło na mnie naprawdę duże wrażenie. Podstawę tego przepisu stanowią składniki jak do brownie z masą miętową, które znajdziecie tu , uzupełnieniem tego ciasta jest gruba sól morska.

BROWNIE z SOLĄ MORSKĄ


Składniki:
(forma 20x30)
230 g masła
200 g czekolady
200 g cukru białego
100 g cukru brązowego
4 jajka
85 g mąki
1/4 szklanki kakao

dodatkowo:
1 łyżka soli morskiej

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy
Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy.
Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę, sól, mąkę i kakao. Na końcu mieszamy ciasto z białkami.
Formę 20x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto , wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut do 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem- patyczek będzie mokry, ale nie powinno być na nim ciekłego ciasta)

Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypujemy sola morską. (można lekko ja przycisnąć dłonią, aby okruszki soli wbiły się w wierzch ciasta)

Sól można także wsypać do ciasta przed pieczeniem.




1 komentarz: