środa, 29 czerwca 2016

Charlotte truskawkowa


To już chyba ostatnie chwile sezonu truskawkowego więc na koniec czerwca jeszcze jeden przepis z tymi pysznymi owocami. Ciasto łatwe i szybkie do zrobienia, idealne na upalne dni. Dzisiejszy deser zrobiłam z serków mascarpone, dzięki czemu jest lekki i bardziej puszysty niż sernik na zimno wykonany z serków homogenizowanych.
Polecam. 

CHARLOTTE TRUSKAWKOWA 
 


Składniki:
(forma 17 cm) 

1 opakowanie podłużnych biszkoptów
masa z serka:
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
mus truskawkowy: 
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
250 ml gorącej wody
200 g truskawek

Przygotowanie:

Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. 

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystego serka dodajemy 5 łyżek ostudzonej galaretki i mieszamy. Można też dodać kilka pokrojonych truskawek.

Truskawki miksujemy na mus i dodajemy do pozostałej rozpuszczonej galaretki.

Końcówki biszkoptów z jednej strony odcinamy aby łatwiej było je ustawić w formie. 

Dno małej tortownicy (17 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na bokach ustawiamy biszkopty. Następnie wlewamy połowę masy z serka mascarpone i odstawiamy do lodówki na kilka minut, aby masa zaczęła tężeć. 

Potem kilka biszkoptów maczamy w galaretce i układamy na masie z serka. Zalewamy je tężejącym musem truskawkowym i ponownie odstawiamy do lodówki.

Kiedy mus truskawkowy stężeje wykładamy na nim resztę masy z serka. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.





2 komentarze: