piątek, 4 lipca 2014

Tagliatelle w kremowo- brokułowym sosie


Włoską kuchnię (w szczególności makarony) uwielbiam za jej prostotę i możliwość szybkiego wykonania doskonałych w smaku dań. Połączenie zaledwie kilku składników daje zachwycający efekt i niezapomniany smak, co z pewnością wielu z Was  potwierdzi. Jednym z moich marzeń jest spędzenie kilku jesiennych dni, kiedy u nas robi się już chłodno, w ciepłych Włoszech i próbowanie tych wszystkich lokalnych specjałów, a na razie zostaje mi cieszyć się smakiem kuchni włoskiej po mojemu. 

TAGLIATELLE W SOSIE KREMOWO-  BROKUŁOWYM

  
Składniki:

makaron tagliatelle
śmietana 18%
5 łyż. mascarpone
1/2 brokuła
cebula
sól i pieprz do smaku 
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
 
Przygotowanie:

Makaron i brokuły gotujemy (oddzielnie) w osolonej wodzie.
Śmietanę  podgrzewamy dodając serek mascarpone oraz posiekaną w kostkę cebulę. Ugotowane brokuły kroimy drobno i dodajemy do śmietanowego sosu. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem  i gałką według uznania.

Bon appetit :) 

 




 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz