czwartek, 1 marca 2018

Pieczony łosoś z sosem tajskim i soczewicą


Pieczony łosoś z azjatycką rozgrzewającą, nutą sosu sprawdzi się zarówno jako danie na kolację, jak i na obiad. Warto je podać z czarną soczewicą Beluga, która trochę przypomina wyglądem kawior i ładnie komponuje się na talerzu z łososiem. Sama soczewica ma na tyle neutralny smak, że idealnie pasuje do tego dania, bo główną w nim rolę odgrywa łosoś podkreślony lekko pikantnym sosem kokosowym

PIECZONY ŁOSOŚ z SOSEM TAJSKIM 
i CZARNĄ SOCZEWICĄ


Składniki:
(2 porcje)
2 porcje łososia po 150 g
sól i pieprz
2 łyżki oleju
3/4 szkl czarnej soczewicy Beluga
sos tajski na mleku kokosowym:
2 szalotki
2 łyżki oleju kokosowego
1 szkl mleka kokosowego
1/4 łyżeczki garam masali lub tandori
1 łyżka sosu rybnego

Przygotowanie:
Łososia posypujemy solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy olej, na nim skórą do dołu układamy kawałki łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
W lekko osolonej wodzie gotujemy soczewicę.
sos tajski:
Szalotki drobno kroimy i szklimy na oleju kokosowym, potem dodajemy odrobinę przyprawy garam masala lub tandori. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem rybnym.

Upieczoną rybę układamy na ugotowanej soczewicy a całość polewamy sosem. (sos przed podaniem można przecedzić przez sito,aby nie było w nim kawałków szalotki)


1 komentarz: