Dobre rady i porady

Tu znajdziecie kilka trików i patentów, dzięki którym gotowanie stanie się dużo łatwiejsze.

1.Kruche ciasto
Dla zwiększenia kruchości ciasta zaleca się  część masła lub margaryny zastąpić smalcem.

2. Ciasto marmurkowe
 Aby ciemna część ciasta nie była za sucha wystarczy do masy kakaowej dodać troszkę oleju.

3. Ciasto francuskie
- Przed pieczeniem ciasta francuskiego nie trzeba formy smarować tłuszczem. Formę wystarczy skropić zimną wodą. Wilgoć wytworzy w wysokiej temperaturze potrzebną do wyrośnięcia ciasta parę.
- Aby brzegi ciasta się nie zlepiały a były dobrze "zlistkowane" surowe ciasto trzeba kroić bardzo ostrym nożem.

4. Ciasto z owocami
Jeśli chcemy, aby placek z owocami nie miał zakalca, należy posmarować powierzchnię ciasta przed ułożeniem owoców ubitym białkiem i lekko oprószyć mąką. Dzięki temu woda nie będzie przesiąkała, a ciasto pozostanie puszyste

5. Chrupiąca panierka
Mięso najpierw przyprawiamy, a następnie obtaczamy je w mące pszennej (ryb w mące ziemniaczanej), następnie maczamy mięso w jajku rozmąconym z dodatkiem mleka (wtedy panierka nabierze delikatności), a na końcu w bułce tartej. Czynności te powtarza się, aby uzyskać jakby podwójną warstwę panierki. Wtedy panierka  będzie chrupiąca, delikatna i nie odklei się już od naszej potrawy

6. Sekret naleśników
Do naleśników dodaję zawsze łyżkę oleju dzięki temu podczas smażenia nie przywierają one do patelni i nie trzeba za każdym razem wlewać na patelnię oleju. 

7.Pryskający olej
Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, posyp go szczyptą soli.


8.Trik na przedłużenie świeżości malin i truskawek o tydzień
 Przygotowujemy roztwór z octu – białego lub jabłkowego, w proporcjach 1:10 (porcja octu na 10 porcji wody) zanurzamy w tym owoce, następnie dokładnie osuszmy i przechowujemy w lodówce. Na owocach nie pozostanie cierpki smak bo ocet jest tak rozcieńczony, że zadba o świeżość owoców bez uszczerbku dla smaku

9.Przechowywanie pomidorów 
-pomidorki niedojrzałe przechowujemy odwrócone łodyżką w dół w papierowym kartonie lub
 torbie, czekając aż poczerwienieją. Można także przyspieszyć ten proces zapewniając im towarzystwo innych owoców
-pomidory  dojrzałe – przechowujemy z daleka od słońca, w temperaturze pokojowej ale nie powinny dotykać się i być zwrócone łodyżką do góry

10.Banany 
Owiń końcówki (te, którymi łączą się w kiść) banana plastikową folią spożywczą, przedłużysz ich świeżość o 3-5 dni.

11. Cebula
Chcesz pokroić cebulę bez łez. Obierz ją i przed krojeniem włóż na 30 sekund do mikrofali albo na kilka minut do zamrażalnika

12. Suche podstarzałe pączki
Można je odświeżyć tak aby były znowu mięciutkie w mikrofali ,wkładając je do niej na 12-15 sekund


13. Szybkie chipsy z mikrofali
Obierz ziemniaki pokrój w cienkie plastry ułóż na talerzu i wstaw do mikrofali na 3 minuty. Po tym czasie odwróć plasterki na druga stronę i wstaw ponownie na 3 minuty do mikrofali 

14. Jeśli przesadziliśmy z chili
Jeśli użyliście zbyt dużo chili, możecie wcisnąć do garnka sok z połówki cytryny i do przygotowywanego dania wrzuć wyciśniętą połówkę owocu i następnie gotować przez kilka minut. Potem cytrynę trzeba usunąć. 



 15.Bita śmietana do dekoracji
Nigdy nie używaj dwóch rodzajów śmietan
Nie dodawaj do śmietany gorących/ciepłych płynów bo się zwarzy
Jeśli dodajesz rozpuszczona czekoladę mieszaj łyżeczką a nie mikserem bo się zwarzy   
Łącząc przestudzoną żelatynę z ubitą śmietaną najpierw dodaj do żelatyny kilka łyżek śmietany dopiero potem wymieszaj z pozostała śmietana 

16.Idealna kruszonka
Proporcje do idealnej kruszonki to 2:1:1 tj. 200 g mąki, 100 g cukru i 100 g masła (masło  musi być dobrze schłodozne,twarde)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz