piątek, 16 marca 2018

Roladki z szynki w galarecie



Przygotowując potrawy świąteczne sięgamy zazwyczaj do sprawdzonych przepisów naszych mam czy babć. Tradycyjne smaki świąt wielkanocnych to nie tylko żur, barszcz biały z jajkiem czy kiełbasą , biała smażona kiełbasa czy jaja faszerowane,ale też różne wędliny. I właśnie z wędlinami związany jest pomysł na dzisiejszy przepis. Proponuję roladki z szynki w galarecie z ostrym farszem chrzanowym z rukwią wodną i rzodkiewką. 
ROLADKI z SZYNKI w GALARECIE


Składniki:
12 plastrów szynki konserwowej
farsz:
250 g sera białego
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki śmietany
4 rzodkiewki
kilka łodyżek rukwi wodnej
sól i pieprz do smaku
galareta:
0,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki żelatyny 

Przygotowanie:
Ser biały przepuszczamy przez praskę do sera lub ziemniaków. Dodajemy do niego  śmietanę, chrzan, pokrojone w małą kostkę rzodkiewki, posiekaną rukiew wodną i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdym plasterku szynki nakładamy trochę farszu i zwijamy w rulonik. Układamy na talerzu. Dekorujemy według uznania.
galareta:
Bulion podgrzewamy mieszamy z żelatyną i studzimy. Kiedy zacznie gęstnieć zalewamy nim ułożone na talerzu roladki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz