wtorek, 27 marca 2018

Babaka z adwokatem


Dzisiaj przepis na pijaną babkę. Babka z dodatkiem likieru jajecznego jest wielkanocnym ciastem w wersji dla dorosłych, ale likieru w niej praktycznie nie czuć. Jest słodka, wilgotna i pyszna. Spróbujcie.

BABKA z ADVOCATEM

Składniki:
3 jajka
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml likieru adwokat
50 ml oleju
1/2 kostki margaryny
3/4 szkl cukru
1 biała czekolada

Przygotowanie:
Margarynę , olej, cukier i adwokata podgrzewamy mieszając. Masę studzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym żółtku. 2 łyżki masy odkładamy, a resztę łączymy z mąką, proszkiem oraz ubitymi na sztywno białkami. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 45-50 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem)
Ostudzoną babkę polewamy polewą z rozpuszczonej białej czekolady z dodatkiem 2 łyżek masy adwokatowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz