Czekając na nadejście upragnionego ciepła i wiosny polecam lekki, zdrowy deser owocowy. Pianka pomarańczowa zrobiona jest na bazie soku pomarańczowego oraz pomarańczy. Dla kontrastu dodałam cierpkiego grejpfruta. Całość posypałam płatkami migdałowymi i białą czekoladą.
POMARAŃCZOWY DESER PIANKOWY
Składniki:
(4 porcje)
1 szklanka soku pomarańczowego
1/2 kg pomarańczy
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
9 g żelatyny
1/2 szkl ciepłej wody
6 kostek białej czekolady
2 łyżki płatków migdałowych
1 grejpfrut
Przygotowanie:
Pomarańcze obieramy i filetujemy. Sok pomarańczowy oraz fileciki z pomarańczy przekładamy do blendera i miksujemy na gładki mus, a następnie lekko podgrzewamy.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do ciepłego soku pomarańczowego zmiksowanego z pomarańczami. Całość dosładzamy miodem lub syropem z agawy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie galaretkę miksujemy mikserem około 10 minut aby napowietrzyć masę i otrzymać konsystencję pianki. Do pianki dodajemy drobno startą białą czekoladę i odstawiamy jeszcze na kilka minut do lodówki. Następnie przekładamy do miseczek lub pucharków warstwami na przemian z filecikami grejpfruta lub innych owoców . Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i startą czekoladą.
Wygląda fantastycznie <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń