czwartek, 29 marca 2018

Ptasie Gniazdka - wielkanocne tartaletki z musem pomarańczowy i mango



Obok tradycyjnych wielkanocnych bab i  mazurków na świątecznym stole warto postawić słodkie,  kruche tartaletki z musem z mango i pomarańczy, ozdobione złotymi słodkimi gniazdkami z czekoladowymi jajkami. Na pewno zaskoczą nie tylko małych gości, ale też tym starszym przypadną do gustu.


TARTALETKI WIELKANOCNE z MUSEM z MANGO i POMARAŃCZY


Składniki:
spód:
300 g mąki,
150 g masła,
90 g cukru np. Diamant,
3 żółtka,
2 łyżeczki kakao,
szczypta soli
wypełnienie:
1 duże mango,
2 pomarańcze,
3 łyżki cukru np. Diamant,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szkl wody
gniazdka:
200 g białej czekolady,
100 ml śmietany 30%,
100 g płatków kukurydzianych
dodatkowo:
skórka otarta z cytryny
cukrowe jajka do dekoracji

Przygotowanie:
spód:
Mąkę,cukier,masło, kakao,sól i żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki a potem wałkujemy i wypełniamy nim foremki do tartaletek wysypane bułką tartą lub mąką. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze 10 minut. Upieczone studzimy.
wypełnienie:
Pomarańcze obieramy i filetujemy. Mango obieramy i kroimy na cząstki. Fileciki pomarańczy wraz z sokiem i mango przekładamy do blendera i miksujemy. Mus owocowy podgrzewamy, dodajemy cukier, a potem mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szkl wody. Gotujemy aż mus zgęstnieje do konsystencji budyniu. Studzimy.
Przestudzony mus owocowy przekładamy do upieczonych tartaletek.
gniazdka:
Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance. Do ostudzonej rozpuszczonej czekolady wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy aby wszystkie pokryły się czekoladą. Tak przygotowane płatki układamy  w formie gniazdek na musie owocowym. Ciastka odstawiamy do lodówki na kilka minut. Przed podaniem na środek gniazdek układamy po kilka kolorowych cukierków w kształcie jajek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz