sobota, 24 marca 2018

Babka majonezowa


Nie ma prawdziwych świąt Wielkanocnych bez babki wielkanocnej. Polecam babkę majonezową. Mimo, że dziwnie brzmi połączenie ciasta i majonezu to zróbcie ją bez obaw. Majonezu w niej nie czuć, a nadaje on ciastu wilgoci i sprawia,że jest dłużej świeża.

BABKA MAJONEZOWA
Składniki:
4 jajka
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz majonez. Do masy przesiewamy wymieszane z proszkiem do pieczenia obydwie mąki, mieszamy łyżką. Przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz