Nie ma prawdziwych świąt Wielkanocnych bez babki wielkanocnej. Polecam babkę majonezową. Mimo, że dziwnie brzmi połączenie ciasta i majonezu to zróbcie ją bez obaw. Majonezu w niej nie czuć, a nadaje on ciastu wilgoci i sprawia,że jest dłużej świeża.
BABKA MAJONEZOWA
Składniki:4 jajka
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz majonez. Do masy przesiewamy wymieszane z proszkiem do pieczenia obydwie mąki, mieszamy łyżką. Przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz