Kotleciki warzywne z kalafiorem będą idealne na bezmięsny obiad czy też kolację. Można je podać z ostrym sosem chrzanowym lub czosnkowym.
KOTLECIKI z KALAFIOREM
(warzywne)
(ok.10 sztuk)
400 g ugotowanych ziemniaków
220 g kalafiora
100 g sera żółtego
1 mała lub 1/2 dużej ugotowanej marchewki
2 łyżki posiekanego szczypioru
1 łyżka posiekanego koperku
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 szczypta soli i pieprzu
oliwa do smażenia
panierka:
1 jajko
mąka
bułka tarta
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowane różyczki kalafiora pokrojone na mniejsze kawałki, startą ugotowaną marchewkę, starty ser,szczypior, koper, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, a następnie masę wykładamy do formy lub naczynia do zapiekania (u mnie 20x30 cm) wyłożonego folią spożywczą, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie za pomocą obręczy cukierniczej z masy wykrawamy okręgi (kotlety). Kotleciki panierujemy obtaczając najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor na oliwie.
Podajemy z sosem chrzanowym lub czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz