poniedziałek, 26 marca 2018

Mazurek Słoneczny Michałek


Dobry mazurek wielkanocny powinien być niski, kolorowy i słodki. Zwykle robi się je z masą kajmakową i mnóstwem owoców kandyzowanych i orzechów. Ja w tym roku polecam nieco inną wersję. Z masą michałkową i soczystymi brzoskwiniami.

MAZUREK SŁONECZNY MICHAŁ

Składniki:
spód:
kruche ciasto (ja użyłam 1 opakowanie gotowego ciasta)
wypełnienie:
150 g śmietany 30%
100 g michałków białych (7 cukierków)
100 g białej czekolady
200 g serka mascarpone
1 żółtko
1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie:
Ciasto przekładamy do formy obsypanej bułka tartą, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach,przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Upieczony spód studzimy.
wypełnienie:
Michałki i czekoladę siekamy i rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, studzimy.
Mascarpone miksujemy z żółtkiem dodajemy ostudzona masę michałkową.
Masę wylewamy na przestudzone kruche ciasto. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Potem na wierzchu układamy połówki brzoskwinek z puszki i dekorujemy wedle uznania.

Mazurek najlepiej zrobić 1- 2 dni wcześniej, aby ciasto mogło zmięknąć i zrobiło się bardziej kruche.

1 komentarz: