poniedziałek, 19 marca 2018

Pasztet mięsny z domową ćwikłą


Wielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w brzuchu.

PASZTET z MIĘSA


Składniki:
270 g łopatki wieprzowej
270 g boczku
250 g piersi z kurczaka
250 g wątróbki drobiowej
250 g wołowiny
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
4 liście laurowe
2 cebule
5 łyżek bułki tartej
4 jajka
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Łopatkę, boczek, pierś z kurczaka i wołowinę obsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka z wodą, obranymi warzywami i liśćmi laurowymi. Gotujemy 50-55 min. 
Wątróbkę obsmażamy na patelni. 
Bułkę moczymy w niewielkiej ilości wody. 
Ugotowane mięso, obsmażoną wątróbkę i warzywa studzimy. 
Wyrzucamy liście laurowe.
Mięso, warzywa, cebule i namoczoną bułkę dwukrotnie mielimy maszynką do mielenia mięsa.
Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Mieszamy, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-45 minut.

Przepis na domową ćwikłę poniżej.


DOMOWA ĆWIKŁA

Składniki:
1 słoiczek chrzanu
5 średnich buraków
3 łyżki octu
3/4 łyżeczki cukru 
szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:
Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków. Starte buraki mieszamy z chrzanem, octem, cukrem i solą oraz pieprzem.





Przy świątecznym stole

1 komentarz: