piątek, 30 marca 2018

Makaron orecchiette z grzybami shiitake i bruksleką


Dzisiaj prosty pomysł na danie postne. Makaronowe muszelki z brukselką, grzybami shiitake i parmezanem. Brzmi nieco egzotycznie, ze względu na grzyby shiitake, które kojarzą się jeszcze bardzo z kuchnią azjatycką, ale sprawdzają się też w innych typach dań. Wybrałam je ze względu na ich "mięsistą" strukturę, dobrze zastępują mięso.Trzeba tylko pamiętać, że są bardzo wyraziste w smaku i nie można przesadzać z ich ilością,żeby nie zdominowały całego smaku dania. Są za to bardzo zdrowe.

MAKARON ORECCHIETTE z GRZYBAMI SHIITAKE i BRUKSELKĄ


Składniki:
makaronu typu orecchiette na 2 porcje
150 g brukselki mrożonej Hortex
6 suszonych lub świeżych grzybów shiitake
1 mała cebula
200 ml śmietany 30%
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
kawałek parmezanu do posypania dania

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na pakowaniu. Brukselkę mrożoną Hortex gotujemy około 5-8 minut. Po tym odcedzamy i  czasie przelewamy zimną wodą. 
Grzyby shiitake kroimy w paski (bez ogonków). Jeśli używamy grzybów suszonych najpierw je moczymy najlepiej przez noc.
Cebulę kroimy w pióra i szklimy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy podgotowaną brukselkę. Całość zalewamy śmietaną i dusimy kila minut.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy.
Podajemy posypane wiórkami parmezanu.




Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz