sobota, 24 lutego 2018

Mus z jabłek i gruszek z żurawiną


Zdrowy deser, który posmakuje każdemu, małemu i dużemu ;) Jest słodki doprawiony lekką nutą żurawinowej goryczki. Smakuje i na ciepło i na zimno. Polecam.

 MUS  z JABŁEK, GRUSZEK i ŻURAWINY


Składniki:
3 jabłka
3 gruszki
1 szklanka żurawiny (może być mrożona) 
cukier waniliowy
cukier do smaku (ok. 2 łyżek)
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Jabłka i gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy żurawinę i gotujemy aż owoce zmiękną. Ugotowane miksujemy na mus. Do musu dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz dosładzamy do smaku, studzimy.
Przed podaniem wierzch można posypać płatkami migdałowymi.


2 komentarze: