niedziela, 11 marca 2018

Babeczki z kremem malinowym


Kolorowo i wiosennie. Kruche babeczki z kremem malinowym z bezikami włoskimi ozdobione malinami -  deser, którego czekając na wiosnę nie można sobie odmówić. Polecam.

BABECZKI z KREMEM MALINOWYM



Składniki:
(20 szt)
babeczki:
300 g mąki
150 g masła
90 g cukru
3 żółtka
szczypta soli
krem malinowy:
150 g malin
200 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
120 g białej czekolady
1 łyżka soku z cytryny
bezy:
3 białka
150 g cukru
50 ml wody
 
Przygotowanie:
babeczki:
Wszystkie składniki na babeczki przekładamy do miski i szybko zagniatamy.Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek na babeczki. Foremki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Układamy w nich krążki ciasta i dociskamy do dna. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i usuwamy fasolę, a babeczki podpiekamy przez następne 15 minut aż się zarumienią. Studzimy.
krem malinowy:
Maliny  podgrzewamy, dusimy aż puszczą sok, a następnie miksujemy i przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie. Do lekko przestudzonej śmietany z czekoladą dodajemy przetarte maliny. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mus malinowy miksujemy z mascarpone z dodatkiem soku z cytryny.
bezy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i 50 g cukru.
Resztę cukru zalewamy wodą i gotujemy pilnując termometrem cukierniczym temperatury syropu, musi osiągnąć 120 stopni. Syrop o tej temperaturze wlewamy powoli do miksowanych białek , wlewamy go przy brzegu naczynia w którym miksujemy białka. Miksujemy całość około 10 minut, aby wystudzić białka z ciepłym syropem (na początku białka mogą się rozrzedzić, ale po około 10 minutach zrobią się gęste i błyszczące). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

Babeczki napełniamy kremem malinowym (przed nałożeniem kremu opcjonalnie można na dno babeczek nałożyć sam mus malinowy czyli przetarte przez sito maliny), ozdabiamy bezą włoską, którą za pomocą palnika cukierniczego przypiekamy. Na wierzch dodajemy rozmrożone maliny.
 

3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam żadnych muffinek ;) a te wyglądają obłędnie ;)

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń