poniedziałek, 2 kwietnia 2018

Cytrusowy tatar ze śledzi



Cytrusowy tatar ze śledzi to innowacyjny pomysł na danie ze śledziami. Owocowy smak połączony z kwaśnym octem świetnie przenika i pasuje do tych ryb. Tatar nie tylko ładnie i kolorowo się prezentuje, ale też dobrze smakuje.

CYTRUSOWY TATAR  ZE ŚLEDZI


Składniki:
4 śledzie marynowane w occie
2 pomarańcze
1 limonka
skórka otarta z 1 limonki
3/4 szkl oleju
3 łyżki octu
1 mała czerwona cebula
1 jabłko

Przygotowanie:
Ocieramy skórkę z 1 pomarańczy i limonki, a potem wyciskamy sok. Soki ze skórką mieszamy z oliwą i octem.
Śledzie marynowane kroimy w małą kostkę, zalewamy je mieszanką soków i octu, odstawiamy co najmniej na dwie godziny.
Obrane jabłko, drugą pomarańczę i cebulę kroimy w małą kostkę.
Kiedy filety "przejdą" cytrusowym aromatem nakładamy je do miseczek przekładając warstwami posiekanej czerwonej cebuli, kostkami pomarańczy i jabłek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz