środa, 12 kwietnia 2017

Roladki z kurczaka z orzechami



Zastanawiacie się jeszcze co podac na swiąteczny obiad? Filet czy udka z kurczaka mogą sie wydawać mało odpowiednie, zbyt pospolite na  tą okazję, ale w takim wydaniu jak poniżej na pewno zaskoczy domowników i gości. To połączenie mięsa drobiowego z wieprzowym (mięso jak na domową białą kiełbasę) oraz orzechów. Wszystko zawinięte w małe roladki. Po prostu pyszne. A jeśli lubicie odejśc od tradycji jeszcze bardziej i chcielibyście podać w święta coś bardziej "egzotycznego" proponuję roladki z sosem cytrynowo-imbirowym, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem klik
  
ROLADKI Z KURCZAKA II


Składniki:
6 udek kurczaka (bez kości)
sól, pieprz, czerwona papryka słodka
garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
farsz:
100 g łopatki wieprzowej
50 g podgardla
20 g słoniny
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki majeranku
do podania:
4 szalotki
5,6 małych pieczarek
oliwa do skropienia

Przygotowanie:
Udka posypujemy z obydwu stron solą, pieprzem oraz lekko papryką.

Mięso wieprzowe (łopatkę,podgardle i słoninę) mielimy w maszynce do mielenia dodając ząbek czosnku oraz pół cebuli. Do zmielonego mięsa dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz majeranek. Mieszamy dokładnie. 

Farsz nakładamy na udka kurczaka i zawijamy w roladkę. (jeśli robimy roladkę z dodatkiem orzechów przed nałożeniem farszu , mięso z kurczaka posypujemy po wewnętrznej stronie posiekanymi orzechami na które nakładamy farsz)

Roladkę zawijamy dokładnie w folię spożywczą zawijając jej końce i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy od 20-30 minut (w zależności od wielkości roladek). Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i chwilę studzimy i kroimy w plastry.

Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami i szalotkami.

Pieczarki i szalotki obieramy i przecinamy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz