sobota, 8 kwietnia 2017

Babka czekoladowa Baileys



Wprost obłędna, głęboko czekoladowa babka z polewą o smaku irlandzkiego likieru tworzonego na bazie śmietanki i whiskey z dodatkiem wanilii i kakao. Niebo w gębie. Polecam na zbliżające się święta.


BABKA CZEKOLADOWA z BAILEYS'em


Skladniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach
3/4 szkl likieru Baileys (lub innego typu irish coffee cream)
2/3 szkl kakao
3/4 szkl śmietany w temperaturze pokojowej
1 i 3/4 szkl mąki
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl miękkiego masła
2 łyżki oleju
1 szkl brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 jaj
polewa czekoladowa:
60 g czekolady gorzkiej
1/3 szkl likieru Baileys
2 łyżki masła
1 szkl cukru

Przygotowanie: 

Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko kakao.

Czekoladę oraz granulki kawy  rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając na końcu likier i kakao, studzimy.
Śmietanę w temperaturze pokojowej mieszamy trzepaczką z ostudzoną masą czekoladową.
W osobnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia
Miękkie masło ubijamy z cukrem,olejem oraz ekstraktem waniliowym, a kiedy składniki będą dobrze połączone dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę i po trochu masy czekoladowej.
Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy 45-50 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone) w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy polewę.
polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło,czekoladę i likier. Kiedy masa będzie gładka dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia.
Masą polewamy wystudzoną babkę

Ważne:
wszystkie składniki ( w szczególności masło i jaja) muszą mieć temperaturę pokojową




 oryginalny przepis znaleziony tu

1 komentarz: