Na każdym świątecznem stole stoi babka wielkanocna. Czy to pisakowa czy drożdżowa zazwyczaj jest na słodko. Ja dzisiaj proponuję wersję wytrawną babki drożdżowej z dodatkiem aromatycznego kminku oraz kiełków. Babka wychodzi mięciutka i puszysta. Można ją podać do jaj lub wędlin zamiast pieczywa.
BABKA DROŻDŻOWA
z KMINKIEM i KIEŁKAMI
Składniki:
100ml mleka
40 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
300 g mąki (plus 3 łyżki)
2 łyżeczki kminku
100 g dowolnych kiełków (można wymieszać kiełki brokuła, rzodkiewki)
3 jajka
125 g masła
szczypta soli
Połowę mleka lekko podgrzewamy i mieszamy w nim drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować a zaczyn podwoi objętość.
Na suchej patelni prażymy kminek.
Do misy przesypujemy 300 g mąki,resztę mleka,cukru i zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy po 1 jajku. Pod koniec wsypujemy kminek, kiełki i miękkie masło.Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
Przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte szybko zagniatamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
W formie odstawiamy jeszcze na 40 minut. Po tym czasie formę wstawiamy do piekarnika180 stopni na 25 minut.
Przepis znaleziony w magazynie "Moje gotowanie"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz