środa, 5 kwietnia 2017

Sosy do jaj oraz wędlin wielkanocnych


Obowiązkowym elementem Wielkanocy jest jajko, dlatego robi się je i podaje na różne sposoby. Najczęściej są gotowane na twardo i podawane z majonezem i szczypiorkiem albo faszerowane różnymi pastami. Dobrze jest mieć oprócz ciekawego farszu coś jeszcze, co je lekko urozmaici, dlatego proponuję 3 proste sosy, które sprawdzą się także jako dodatek do świątecznych wędlin. 


1) Sos chrzanowy
Składniki:
1 szkl śmietany
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki chrzanu
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki mieszamy i doparawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja wierzch posypałam dodatkowo kiełkami.

2) Sos tuńczykowy
Składniki:
1 puszka tuńczyka
4 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki miksujemy razem blenderem na gładką masę i doparawiamy do smaku solą i pieprzem

3) Sos szczypiorkowy
Składniki:
1 szkl śmietany
2 łyżki majonezu
3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
sól i pieprz do smaku

Śmietanę łączymy z majonezem, dodajemy pokrojony drobno szczypiorem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

1 komentarz: