Przepis na ciasto Kubanka można znaleźć na wielu blogach. Nic dziwnego, bo wygląda bardzo apetycznie i kusząco, a więc skusiłam się też ja. Przepis źródłowy (tu) zrobiłam na swoją standardową blaszką 20x30 cm z biszkoptem, który zawsze mi wychodzi oraz dokonałam drobnej zmiany w masie budyniowej. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.
KUBANKA
Składniki:
biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1/4 szkl oleju
krem:
0,75 l mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego
200 g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450g)
12 herbatników jasnych
12 herbatników ciemnych
wierzch:
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
fix do śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do połączenia z białkiem.Dodajemy olej. Do masy przesiewamy obydwie mąki oraz proszek i kakao, mieszamy delikatnie łyżką.
Masę wylewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 170 stopni na około 20 minut. Biszkopt studzimy.
krem:
Na mleku gotujemy gęsty budyń. Budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej oraz 2 łyżkami kremu czekoladowego typu Nutella.
wierzch:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i opcjonalnie fix-em do śmietany
Wykonanie:
Na ostudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy, przykrywamy jasnymi herbatnikami. Herbatniki smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki, przykrywamy ciemnymi herbatnikami, Na ciemnych herbatnikach układamy bitą śmietanę i posypujemy lekko kakao.
Mnie to ciasto też od dawna kusi... Kiedyś w końcu go zrobię:) Tobie wyszło bardzo ładnie:)
OdpowiedzUsuńZrób jak najszybciej, bo jest naprawdę pyszne
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest na mojej liście do zrobienia 😊wygląda tak ładnie i pysznie, że aż brakuje słów 😊
OdpowiedzUsuńWyglada super ,
OdpowiedzUsuń