poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Szybki żurek wielkanocny


Mimo, że tradycyjny żurek powinno robić sie na zakwasie ja nie przepadam za tym smakiem, dlatego zawsze wykorzystuję gotowa mieszankę w proszku do żurku. Taki żurek jest łagodniejszy i jak dla mnie smaczniejszy. Ma jeszcze jeden dodatkowy plus - robi sie go o wiele szybciej.    

SZYBKI ŻUREK WIELKANOCNY

Składniki:
1 l bulionu
2 torebki żurku w proszku
1 machew
1 cebula
3/4 szkl wody
sól, pieprz i majeranek do smaku
śmietana do zabielenia
jajka lub biała kielbasa do podania

Przygotowanie:
Bulion gotujemy z marchewką i zeszkloną cebulą pokrojona w kostkę. Żurek w proszku mieszamy z 3/4 szkl zimnej wody oraz majerankiem. Kiedy bulion sie zagotuje a marchew zmięknie dolewamy mieszankę z żurkiem i gotujemy. 
Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem , opcjonalnie zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo lub ugotowaną białą kiełbasą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz