Mimo, że tradycyjny żurek powinno robić sie na zakwasie ja nie przepadam za tym smakiem, dlatego zawsze wykorzystuję gotowa mieszankę w proszku do żurku. Taki żurek jest łagodniejszy i jak dla mnie smaczniejszy. Ma jeszcze jeden dodatkowy plus - robi sie go o wiele szybciej.
SZYBKI ŻUREK WIELKANOCNY
Składniki:
1 l bulionu
2 torebki żurku w proszku
1 machew
1 cebula
3/4 szkl wody
sól, pieprz i majeranek do smaku
śmietana do zabielenia
jajka lub biała kielbasa do podania
Przygotowanie:
Bulion gotujemy z marchewką i zeszkloną cebulą pokrojona w kostkę. Żurek w proszku mieszamy z 3/4 szkl zimnej wody oraz majerankiem. Kiedy bulion sie zagotuje a marchew zmięknie dolewamy mieszankę z żurkiem i gotujemy.
Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem , opcjonalnie zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo lub ugotowaną białą kiełbasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz