wtorek, 11 kwietnia 2017

Wielkanocna zupa chrzanowa


Ze świątecznymi zupami wielkanocnymi najbardziej kojarzę żurek albo zupę chrzanową. Podaje się je zamiennie w zależności od regionu. Przepis na szybki żurek znajdziecie tu, a poniżej zupa krem o smaku chrzanowym.

ZUPA KREM CHRZANOWY


Składniki: 
1 l bulionu
4-5 ziemniaków
1 cebula
1/2 szkl śmietany
2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
sól, pieprz do smaku
grzanki lub chipsy z boczku do podania

Przygotowanie:
W bulionie gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemnaki.Cebule kroimy w kostkę i szklimy na patelni, a potem dodajemy do gotujących sie ziemniaków. Śmietanę łączymy z chrzanem, a kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy ją do bulionu. Gotujemy przez chwilę.  Całość miksujemy blenderem na krem. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami lub usmażonymi na suchej ptelni cienkimi plastrami boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz