Podstawą dobrego smaku pizzy oprócz ciasta jest sos pomidorowy. Najlepiej taki sos zrobić samodzielnie. Jak dla mnie musi być gęsty i bardzo aromatyczny. W moim sosie wyraźnie czuć czosnek, oregano i bazylię, które idealnie podkreślają smak pomidorów. Sos jest idealny do domowej pizzy, ale też sprawdza się do grillowanego mięsa czy kiełbasy, więc jeśli wybieracie się na majówkowe grillowanie koniecznie spróbujcie.
SOS/ BAZA do PIZZY
Składniki:
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory wraz z zalewą przekładamy do garnka i gotujemy do momentu odparowania nadmiaru wody. Sos musi być gęsty. Następnie dodajemy koncentrat i wszystko miksujemy blenderem. Jeśli masa nadal jest zbyt wodnista podgrzewamy dalej. Jeśli konsystencja jest już gęsta zdejmujemy pomidory z ognia, lekko studzimy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę ( w zależności od ostrości 1 lub 2 ząbki), oregano, bazylię oraz sól, pieprz i cukier według własnego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz