Po serii bardziej kalorycznych słodkości coś dla dbających o linię, ale nie wyrzekających się deserów. Dzisiaj deser bezglutenowy i mniej kaloryczny. Tapiokę znacie już z moich wpisów (np.tu ) komu posmakowała niech wypróbuje i ten przepis.
TAPIOKA z WIŚNIAMI
Składniki:
(na 2 porcje)
1 szklanka drobnej tapioki
0,7 l mleka (może być roślinne)
cukier
wiśnie drylowane lub świeże
płatki migdałowe
kilka kropli ekstraktu migdałowego
Przygotowanie:
Tapiokę gotujemy na mleku (może to być mleko roślinne np. kokosowe albo owsiane) aż zacznie się kleić i powstanie gęsty budyń.
Budyń dosładzamy według uznania i dodajemy kilka kropli ekstraktu migdałowego.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Budyń przekładamy do miseczek, dodajemy drylowane wiśnie (ja użyłam z kompotu, ale w sezonie warto zastąpić je świeżymi) trochę soku z wiśni i posypujemy płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz