poniedziałek, 2 maja 2016

Domowa pizza


Po wielu próbach i poszukiwaniach idealnego przepisu na ciasto do pizzy w końcu się udało. Przepis Tomka (tu znajdziecie też kilka porad) znalazła i przetestowała najpierw moja siostra, ale i ja się w nim zakochałam od pierwszego zjedzenia. Ciasto jest miękkie, puszyste, idealne.  Składniki dodaję zazwyczaj takie jakie mam w lodówce: ser, salami, pieczarki,cebula, papryka.

DOMOWA PIZZA 

Składniki:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2  szklanki letniej przegotowanej wody
2 łyżki oliwy
3-4 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

dodatki:
sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu )
20o g sera (najlepiej mozzarelli)
1 żółta papryka
1 cebula
3 pieczarki
4-5 plastry salami

Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę. 
Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut). 

Ciasto rozgniatamy w dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy. 

Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko zależy piekarnika) na 20 minut. Stopień upieczenia najlepiej sprawdzić zaglądając pod spód pizzy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz