Pora na kolejną wiosenną sałatkę. Tym razem z makaronem i szpinakiem. Dobrze się sprawdzi jako lunch do pracy albo na kolację.
SAŁATKA z MAKARONEM ORZO, KURCZAKIEM i SZPINAKIEM
Składniki:
1 szklanka makaronu orzo
1/2 filetu kurczaka
1/2 melona (najlepiej cantaloupe)
1 ogórek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
1 duża garść szpinaku typu baby
dressing:
1/2 szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka maku (opcjonalnie)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Filet grillujemy lub smażymy,studzimy i kroimy w kostkę.
Melona (ja użyłam Galia , ale najlepiej kupić z pomarańczowym miąższem,dla kontrastu kolorystycznego) kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkiem. Szpinak kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy suszoną żurawinę oraz płatki migdałowe (można wcześniej uprażyć na suchej patelni) polewamy dressingiem i mieszamy.
dressing:
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki podane wyżej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz