Szarlotki zwykle piekę w sezonie letnim i na początku jesieni, kiedy dostępne są , najlepsze moim zdaniem, jabłka do tych ciast czyli kwaśne antonówki. Z antonówek robię mus "do słoików" do wykorzystania poza sezonem na kwaśne jabłka.Tym razem jednak skorzystałam ze świeżych i słodkich jabłek, dlatego też szarlotka jest inna od tych moich typowych. Odróżnia ją też ciasto (bezglutenowe, jedno z lepszych jakie jadłam) i dodatek masy budyniowej. Dodatek kremowej masy rewelacyjnie komponuje się z ciastem. Całość rozpływa się w ustach i znika w mgnieniu oka.
SZARLOTKA z BUDYNIEM
(gluten free)
Składniki:
(forma20x30)
ciasto :
125 g mąki ryżowej
125 g mąki owsianej
80 g mąki gryczanej
40 g mąki ziemniaczanej
80 g cukru
200 g masła
2 jajka
dodatkowo:
5 - 6 jabłek
3 łyżki brązowego cukru
cynamon według uznania
masa budyniowa:
500 ml mleka kokosowego
1 opakowanie budyniu bezglutenowego
2 łyżki cukru
50 g białej czekolady
Przygotowanie:
ciasto:
Wszystkie składniki podane do ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. 1/3 ciasta odkładamy do lodówki,a pozostałe ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia.(można tez po prostu ciasto pokruszyć palcami). Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka.
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ja starłam na tarce do cięcia warzyw w plastry. Starte jabłka posypałam cukrem oraz cynamonem, przemieszałam rękami, więc plastry połamały się w nieregularne kształty.
masa budyniowa:
Masę dobrze zrobić trochę wcześniej aby ostygła. Na mleku gotujemy budyń,w gorącym rozpuszczamy czekoladę, całość studzimy.
wykonanie:
Na podpieczony spód układamy jabłka, następnie masę budyniową i wierzch posypujemy pokruszonym pozostałym ciastem. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na 40 minut.
Inspiracją tego pysznego przepisu było cafeamaretto.pl polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz