Eton
mess to słynny deser angielski w skład, którego wchodzi pokruszona
beza, krem lub bita śmietana oraz owoce. Mój dzisiejszy słodki bałagan
ma smak kawy połączonej z malinami (idealne). W związku z tym,że zbliża się sezon
truskawkowy, więc możecie też wypróbować połączenie truskawek i np.
advocata, którego można dodać do kremu zamiast kawy. Co Wy na to? Ja na pewno wypróbuję, bo
uwielbiam ten deser.
ETON MESS
Składniki:
1 średniej wielkości beza
1 średniej wielkości beza
1 serek mascarpone
2 żółtka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru pudru
300 ml śmietany 30 %
100 g malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
Serek mascarpone ubijamy w oddzielnym naczyniu wraz z 2 żółtkami oraz 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy do niego przetartą przez sitko sypką kawę rozpuszczalną. Mieszamy do połączenia składników.
Maliny miksujemy na mus. Można zostawić kilka w całości.
Średniej wielkości bezę (ja zrobiłam z 4 białek i była za duża - przepis na bezę znajdziecie tu ) kruszymy na mniejsze kawałki.
Do pucharka lub wysokich szklanek nakładamy na przemian po 1 łyżce kremu kawowego, 1 łyżce bitej śmietany, pokruszone bezy oraz mus z malin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz