niedziela, 22 maja 2016

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej


Lubię różne kombinacje z jajek i  na weekendowe śniadania przygotowuję je za każdym razem inaczej. Dzisiejsza propozycja jest prosta, a jednocześnie elegancka więc można ją podać też przy jakiejś wyjątkowej okazji. Jajka możemy podać ze szparagami lub solo.


JAJKA ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ


Składniki:
(na 1 porcję)

1-2 plastry szynki parmeńskiej lub boczku
1 jajko
oliwa lub masło do posmarowania formy
szparagi (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Formę do muffinów lub kokilki smarujemy oliwą lub rozpuszczonym masłem. Do każdej foremki wkładamy po 1, 2 plastrach szynki parmeńskiej  (lub boczku) , a w środek wbijamy jajko. Formę/ kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.  Zapieczone jajka podajemy posypane szczypiorkiem lub ze szparagami posypanymi np.parmezanem.

Szparagi obieramy i krótko gotujemy,tak aby zachowały jeszcze chrupkość. 

uwaga:
Jajka zapieczone w szynce parmeńskiej są dość słone, dlatego należy uważać z solą. Do wersji mniej słonej polecam użyć zwykłej szynki lub cienkich plastrów boczku.


2 komentarze: