Lubię różne kombinacje z jajek i na weekendowe śniadania przygotowuję je za każdym razem inaczej. Dzisiejsza propozycja jest prosta, a jednocześnie elegancka więc można ją podać też przy jakiejś wyjątkowej okazji. Jajka możemy podać ze szparagami lub solo.
JAJKA ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ
Składniki:
(na 1 porcję)
1-2 plastry szynki parmeńskiej lub boczku
1 jajko
oliwa lub masło do posmarowania formy
szparagi (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Formę do muffinów lub kokilki smarujemy oliwą lub rozpuszczonym masłem. Do każdej foremki wkładamy po 1, 2 plastrach szynki parmeńskiej (lub boczku) , a w środek wbijamy jajko. Formę/ kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zapieczone jajka podajemy posypane szczypiorkiem lub ze szparagami posypanymi np.parmezanem.
Szparagi obieramy i krótko gotujemy,tak aby zachowały jeszcze chrupkość.
uwaga:
Jajka zapieczone w szynce parmeńskiej są dość słone, dlatego należy uważać z solą. Do wersji mniej słonej polecam użyć zwykłej szynki lub cienkich plastrów boczku.
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń