czwartek, 26 maja 2016

Bułki śniadaniowe



Smakowitym, świeżym bułeczkom z chrupiącą skórką trudno się oprzeć. Tak jak chleb, najlepiej smakują te z domowej piekarni.

BUŁKI ŚNIADANIOWE


Składniki:
(na ok.10 sztuk)
3 szklanki mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
40 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
jajko + mleko do posmarowania
sezam i mak do posypania

Przygotowanie:
Wieczorem do miski wsypujemy mąki dodajemy cukier i sól. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku, wlewamy do miski ze składnikami suchymi, dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy do lodówki na noc przykryte ściereczką.

Rano ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy bułeczki, które układamy na blaszce. 
Bułki smarujemy jajkiem rozrobionym z odrobina mleka i posypujemy sezamem albo makiem. 
Odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę aby urosły.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut


2 komentarze: