Zwyczajna niezwyczajna dynia. Tyle dobrego można z niej zrobić. Dzisiaj propozycja ciasta na zbliżający się weekend. Poniżej znajdziecie przepis na aromatyczną jesienną roladę z ciasta dyniowego i puszystym kremem.
ROLADA DYNIOWA
Składniki:
ciasto:
3 jajka
300 g cukru
2/3 szkl puree z dyni
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
krem:
1 szkl śmietany30%
200 g mascarpone
2 łyżki cukr pudru
skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
ciasto:
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy puree i ekstrakt waniliowym. Składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól mieszamy razem, następnie przesypujemy do mokrej mieszanki i mieszamy. Przelewamy na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. Upieczone przekładamy na ścierkę i zwijamy,czekamy aż ostygnie.
krem:Miksujemy śmietanę z cukrem, a następnie serkiem i skórką otartą z cytryny.
Krem przekładamy na ostudzone ciasto i zwijamy w rulon
Wygląda pięknie, super, że krem jest z cytrynową nutą. Pycha.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę dobrze 👌
OdpowiedzUsuń