Domowa wędlina zawsze smakuje znakomicie, a zbliżające się święta są najlepsza okazją, aby zagościła na naszych stołach. Dzisiaj propozycja przedświąteczna na roladę z delikatnego mięsa drobiowego z dodatkiem suszonych owoców. Mimo, że owoce są słodkie świetnie komponują się z mięsem z kurczaka, a całość smakuje wyśmienicie.
ROLADA z KURCZAKA z OWOCAMI
Składniki:
1 pierś z kurczaka ze skórą
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych moreli
50 g rodzynek
2 łyżeczki czerwonej papryki
1 łyżeczka majeranku
3 łyżeczki żelatyny
100 ml wiśniówki
100 ml wody
2-3 liście laurowe
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Z kurczaka wycinamy ostrożnie pierś ze skórą. Pierś myjemy, osuszamy posypujemy solą, pieprzem majerankiem oraz czerwoną papryką.
Suszone owoce moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc) w wiśniówce, następnie gotujemy z wodą i liściem laurowym kilka minut. Studzimy i odsączamy. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Kurczaka kładziemy na desce skórą do dołu, nakładamy owoce, posypujemy żelatyną i zawijamy w roladę. Zawijamy sznurkiem. Całość owijamy 3 warstwami folii spożywczej. Roladę gotujemy ok. godziny na małym ogniu (jeśli będzie miała więcej niż 1 kg trzeba wydłużyć czas gotowania), obracając od czasu do czasu aby równomiernie się obgotowała.
Ugotowaną roladę studzimy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin,aby żelatyna związała mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz