Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Najbardziej smakują tradycyjne potrawy, na które czekamy przez cały rok. Do takich typowo świątecznych potraw zaliczamy pierogi z kapustą i grzybami. Ja jednak dzisiaj proponuję pierogi świąteczne w słodkiej wersji. Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym mogą stanowić świetny deser.
PIEROGI z MAKIEM i SOSEM POMARAŃCZOWYM
Składniki:
(24 szt.)
pierogi:
ciasto:
2 szkl mąki
3/4 szkl gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
300 g masy makowej
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
sos:
3 łyżki cukru
1/2 szkl soku pomarańczowego
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Przygotowanie:
pierogi:
Z mąki,gorącej wody, oleju i szczypty soli zagniatamy ciasto na pierogi. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy krążki, które będziemy nadziewać po 1 łyżeczce farszu makowego ze skórką pomarańczową. Krążki składamy na pół, zlepiamy i gotujemy we wrzątku z solą do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
sos:
W rondlu podgrzewamy cukier, dodajemy sok i skórkę, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz