niedziela, 11 listopada 2018

Tiramisu dyniowe


Już niedługo zacznie się sezon pierników, pierniczków i świątecznych wypieków, ale zanim on nadejdzie i mamy jeszcze pękate, pomarańczowe dynie wykorzystajmy te piękne warzywa nie tylko do robienia zup-kremów, ale też do deserów. Można zrobić z jej dodatkiem muffiny, placki na słodko czy ciasta. Ja dzisiaj zrobiłam niecodzienną wersję tiramisu. Złote, dyniowe tiramisu. Polecam.

TIRAMISU DYNIOWE


Składniki:
300 ml śmietany 30%
2/3 szk cukru pudru
200 g mascarpone
1 szkl puree z dyni
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1 zaparzona i wystudzona mocna kawa
kakao do posypania

Przygotowanie:
Puree z dyni:dynię kroimy na kawałki i pieczemy ułożoną skórą do spodu w temperaturze 180  stopni przez 15-20 minut, studzimy, odrywamy skórę i miksujemy blenderem.

Puree z dyni miksujemy z mascarpone i ekstraktem migdałowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
1 szklankę ubitej śmietany dodajemy do masy mascarpone z dynią i mieszamy delikatnie łyżką. Resztę śmietany odstawiamy do lodówki. 
Formę wykładamy wzdłuż i w szerz dwoma warstwami folii spożywczej (ułatwi to wyciągnięcie deseru na talerz). 
Na folii na dnie układamy warstwę biszkoptów, po bokach biszkopty ustawiamy pionowo lub poziomo według uznania. Biszkopty na dnie naczynia skrapiamy ostudzoną kawą, a następnie układamy warstwę masy serowo-dyniowej, na niej układamy warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie. Biszkopty przykrywamy pozostałą częścią masy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałą część bitej śmietany. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz