Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzących świętach i tych wszystkich potrawach, na które czekamy przez cały rok. Czas coraz szybciej ucieka, w sklepach już zapanował czas przedświąteczny, dlatego warto się zastanowić co w tym roku podać. Moją propozycją na tą okazję są śledzie w nietypowym, zaskakującym, ale bardzo smacznym wydaniu - słodkiej, żurawinowej śmietanie z dodatkiem rozmarynu.
ŚLEDZIE W SOSIE ŻURAWINOWYM
Składniki:
6 płatów śledzi marynowanych w occie
400 g śmietany 18%
3 łyżki konfitury żurawinowej do mięs
gałązka rozmarynu
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Do śmietany dodajemy sól, pieprz, ok. 2 łyżek zalewy octowej ze śledzi i konfiturę żurawinową. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Siekamy drobno rozmaryn i suszoną żurawinę i dodajemy do sosu. Śledzie marynowane w zalewie octowej kroimy na klika mniejszych kawałków, które dodajemy do sosu żurawinowego.
(Inspiracja klik)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz