niedziela, 25 listopada 2018

Rolada z mandarynką

Święta to magiczny czas w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Dzisiaj przepis na coś słodkiego, delikatnego i bardzo smacznego. Rolada z mandarynką. Spróbujcie koniecznie.

ROLADA Z MANDARYNKĄ


Składniki:
ciasto:
4 jajka
110 g cukru pudru
30 ml mleka
30 ml oliwy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
szczypta soli
wypełnienie:
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/3 szkl wody
6 mandarynek

Przygotowanie: 
ciasto:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i 60 g cukru. Żółtka roztrzepujemy z pozostałym cukrem, mlekiem i oliwą. Do ubitych białek dodajemy mieszankę żółtek, a następnie przesiewamy obydwie mąki i mieszamy szpatułką, aby piana nie opadła. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach. (trzeba obserwować bo w zależności od piekarnika może się szybciej przypiec). Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę i zwijamy w rulon do ostygnięcia.
wypełnienie:
Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Ostudzoną żelatynę mieszamy z 1 łyżką śmietany, a potem dodajemy do reszty śmietany. 

Śmietanę przekładamy na biszkopt, na środku układamy obrane mandarynki (w całości) i zwijamy w rulon. Odstawiamy do lodówki do stężenia śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz