Ciasto z waniliowym kremem, soczystymi gruszkami i jabłkami, posypane płatkami migdałowymi na pewno ma wielu fanów. Przepis znalazłam w kuchni Siostry Anastazji i na pewno zagości u mnie na stałe. Od siebie dodałam jabłka i wanilię, chociaż można je zrobić tylko z gruszkami, albo tylko z jabłkami. Ciasto jest proste do zrobienia i bardzo smaczne. Polecam.
CIASTO WANILIOWE z GRUSZKAMI
Składniki:
ciasto:
300 g mąki
150 g masła
150 g cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
krem waniliowy:
3/4 szkl mleka
3/4 szkl śmietany 30%
2 jajka
2 budynie waniliowe
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
dodatkowo:
200 g płatków migdałowych
1/2 szkl bułki tartej
2 duże gruszki
1 duże jabłko
1 cytryna
Przygotowanie:
ciasto:
Z mąki,zimnego masła,cukru,żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie odrywając po małym kawałku układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
krem waniliowy:
Mleko mieszamy ze śmietaną, roztrzepanymi jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z budyniem (mieszanki nie gotujemy!!!) Do mieszanki dosypujemy 100 g płatków migdałowych.
Przygotowujemy gruszki i jabłka (można użyć samych gruszek albo jabłek)
Gruszki i jabłko obieramy, kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
Wykonanie:
Kruche ciasto posypujemy bułką tartą. Na bułce rozkładamy równomiernie owoce i całość polewamy kremem waniliowym z migdałami (nie gotowanym!).
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut.
Po upieczeniu studzimy. Wierzch posypujemy pozostałymi 100 g migdałów, które wcześniej prażymy na suchej patelni. Dodatkowo przed podaniem ciasto można polać syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz