środa, 28 listopada 2018

Kruche babeczki makowo-pomarańczowe


Kruche ciasto, masa makowa z pomarańczami i delikatna aromatyczna śmietanka pomarańczowa to alternatywa dla świątecznego makowca. Łatwiej, szybciej, ale równie smacznie.

KRUCHE BABECZKI z MAKIEM i ŚMIETANKĄ POMARAŃCZOWĄ


Składniki:
ciasto na foremki według tego przepisu klik
(lub 15 gotowych foremek z kruchego ciasta)
250 g masy makowej
1 pomarańcza
250 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:
Przygotowujemy foremki z kruchego ciasta. Przepis tu -  klik
Gotową masę makową mieszamy z pokrojoną w kostkę pomarańczą. Masą makową z pomarańczą napełniamy kruche babeczki. 
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i otartą skórkę z pomarańczy. Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy nią wierzch babeczek.

Babeczki najlepiej smakują po kilku godzinach kiedy spody nabiorą wilgoci od masy i zrobią się bardziej kruche i miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz