sobota, 18 listopada 2017

Babeczki limonkowo-kokosowe


Od odkrycia kremu limonkowego zakochałam się w tym smaku. Tym razem proponuję małe łakocie na jeden kęs. 
Kruche babeczki z delikatnym kremem limonkowym na bazie mleka kokosowego,bitą śmietaną oraz płatkami kokosowymi. Pycha. 
Polecam też tartaletki z kremem limonkowym w nieco innym wydaniu, na które przepis znajdziecie tu


BABECZKI LIMONKOWO-KOKOSOWE


Składniki:
(na ok.15/16 szt)
babeczki:
3 żółtka
300 g mąki
150 g masła
90 g cukru
szczypta soli
krem:
3 jajka
3/4 szkl mleka
3/4 szkl cukru
sok z 3 limonek
skórka otarta z limonek
1 łyżka mąki 
100 g masła w temperaturze pokojowej
wierzch:
1,5 szkl śmietany 30% lub śmietanki kokosowej
2 łyżki cukru pudru
skórka z limonki
płatki kokosowe na wierzch

Przygotowanie:
babeczki:
Wszystkie składniki na babeczki zagniatamy, a ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy je na placki o 1 cm grubości i wypełniamy nimi foremki do babeczek posmarowane masłem i oprószone bułką tartą. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem,przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 4-5 minut. Studzimy.
krem:
Jajka mieszamy z cukrem, sokiem z limonek oraz skórką i mąką. Mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mieszankę z jajek. Gotujemy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Wystudzony krem miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki.
wierzch:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Nakładamy na wierzch babeczek.
Całość posypujemy skórką z limonki oraz prażonymi na suchej patelni płatkami kokosowymi (płatki są grubsze od wiórków)

Babeczki najlepiej smakują po kilku godzinach kiedy spody nabiorą wilgoci od kremu i zrobią się bardziej kruche i miękkie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz