Halloween święto duchów, straszenia i dyni. W tym przepisie nie będzie strasznie i krwawo, ale za to bardzo dyniowo. Poniżej znajdziecie przepis na kremowy, delikatny sernik z dynią.
SERNIK z DYNIĄ
spód:
200 g herbatników
100 g masła
masa serowa:
500 g sera białego
2 szklanki musu z dyni (1 nie za duża dynia)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1/3 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
20 ml miodu
50 g cukru
dekoracja:
300 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie barwnik spożywczy
Przygotowanie:
spód:
Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy do dna i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Studzimy.
masa serowa:
Ser ucieramy mikserem z musem z dyni (dynię podzieloną na cząstki pieczemy ze skórą w 180 stopniach przez ok. 20 minut, następnie odcinamy skórę a miąższ miksujemy w blenderze), cukrem, miodem, mąką, cynamonem i ekstraktem waniliowym. Na końcu dodajemy po jednym jajku. Masę przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy jeszcze ok.80 minut.
dekoracja:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy na wierzch sernika. Opcjonalnie śmietanę można podzielić na części i dodać do nich barwnik spożywczy i udekorować sernik kolorową śmietaną.
Wygląda wprost obłędnie! Halloween czy nie, z chęcią wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń